Een nieuw Amerikaans wetsvoorstel zou het gebruik van gezichtsherkenning door de politie verbieden

Het nieuws: Amerikaanse democratische wetgevers hebben een wetsvoorstel ingediend dat het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door federale wetshandhavingsinstanties zou verbieden. In het bijzonder zou het voor elke federale instantie of functionaris illegaal maken om technologie voor biometrische bewaking in de VS te “verkrijgen, bezitten, openen of gebruiken”. Het zou ook van de staat en de lokale wetshandhaving vereisen dat ze soortgelijke verboden invoeren om federale financiering te ontvangen. De Wet gezichtsherkenning en biometrische technologie werd geïntroduceerd door senatoren Ed Markey uit Massachusetts en Jeff Merkley uit Oregon en vertegenwoordigers Pramila Jayapal uit Washington en Ayanna Pressley uit Massachusetts.

Grijp het moment: het wetsvoorstel is op een punt gekomen waarop het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door de politie onder druk komt te staan ​​na protesten na de moord op George Floyd eind mei. Studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat de technologie voor zwarte mensen minder nauwkeurig is, en eerder deze week meldde de New York Times dat een onschuldige zwarte man in Michigan werd gearresteerd nadat hij verkeerd was geïdentificeerd door software voor gezichtsherkenning. “Technologie voor gezichtsherkenning vormt niet alleen een ernstige bedreiging voor onze privacy; het brengt zwarte Amerikanen en andere minderheidsgroepen in ons land fysiek in gevaar ‘, zei Markey in een verklaring.

Activisme werkt: de stap om het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie te beperken is mede te danken aan de druk van technologiebedrijven zelf, weliswaar na jarenlang te zijn gelobbyd door activisten. Twee weken geleden kondigde Amazon aan dat het een moratorium van één jaar zou instellen op het gebruik door de politie van zijn gezichtsherkenningssysteem, Rekognition, nadat IBM had besloten het algemene gezichtsherkenningssysteem te beëindigen. De volgende dag kondigde Microsoft aan dat het zijn systeem aan de politie zou stopzetten totdat de federale wet de technologie regelt. Nu is het aan de wetgevers, als ze voldoende steun kunnen krijgen om het te halen.

Leave a Reply